Τα Νέα μας

Συμμετοχή της ερευνητικής ομάδας του ΙΓΒ & ΦΠ σε εκδήλωση με θέμα: «Ενσωματώνοντας την κυκλική οικονομία στην αγροτική ανάπτυξη» (86η ΔΕΘ)

Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας του ΙΓΒ & ΦΠ Δρ. Μαρία Ηρακλή και Δρ. Πασχαλίνα Χατζοπούλου συμμετείχαν σε εκδήλωση με θέμα: «Ενσωματώνοντας την κυκλική οικονομία στην αγροτική ανάπτυξη» που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης στις 10 Σεπτεμβρίου 2022, όπου παρουσίασαν τους στόχους και τις δράσεις του έργου By-Value σε ομιλία που είχε τίτλο “Αξιοποίηση παραπροϊόντων αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών στο πλαίσιο της Κυκλικής οικονομίας με εφαρμογή πράσινων τεχνολογιών”.

Συμμετοχή της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ στο International meet on Food Science and Technology (FOODTECHMEET2022)

Η ερευνητική ομάδα του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟY ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟY ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΑΠΘ), της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, Τομέας Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, Εργαστήριο Χημείας & Βιοχημείας Τροφίμων συμμετείχε με προφορική εργασία (keynote presentation) στο International meet on Food Science and Technology (FOODTECHMEET2022) που διοργανώθηκε κατά το διάστημα 18-20 Αυγούστου 2022 στο Εδιμβούργο του Ηνωμένου Βασιλείου. Τίτλος εργασίας: Impact of sesame cake on physicochemical and sensorial characteristics of wheat breads Συγγραφείς: A. Lazaridou, C. Nouska, P. Palakas, C.G. Biliaderis

Δημοσίευση εργασίας στο επιστημονικό περιοδικό Food Chemistry Advances

Η ερευνητική ομάδα του έργου δημοσίευσε εργασία στο open-access επιστημονικό περιοδικό Food Chemistry Advances (https://doi.org/10.1016/j.focha.2022.100065). Τίτλος εργασίας: Phenolic extracts from solid wastes of the aromatic plant essential oil industry: Potential uses in food applications Συγγραφείς: Skendi, A.; Irakli, M.; Chatzopoulou, P.; Bouloumpasi, E.; Biliaderis, C.G.

Συμμετοχή της ερευνητικής ομάδας του ΙΓΒ & ΦΠ στο 3rd International Conference on Food bioactives and Health

Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας του ΙΓΒ & ΦΠ Δρ. Μαρία Ηρακλή και Ελισάβετ Μπουλούμπαση συμμετείχαν με δύο γραπτές ανακοινώσεις στο 3rd International Conference on Food Bioactives and Health που διοργανώθηκε στην Πάρμα Ιταλίας από τις 21 έως 24 Ιουνίου 2022 και παρουσίασαν μέρος των ερευνητικών αποτελεσμάτων του έργου By-Value.

Εγκατάσταση εργαστηριακού εξοπλισμού στην αρτοποιία SELECT – Σ. ΝΕΝΔΟΣ Α.Ε.

Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος By-value, ο εταίρος Αρτοποιία SELECT – Σ. ΝΕΝΔΟΣ Α.Ε. ολοκλήρωσε την εγκατάσταση του εργαστηριακού εξοπλισμού (αμυλογράφος, φαρινογράφος, εξτενσιογράφος) που είναι απαραίτητος για την μελέτη των ρεολογικών χαρακτηριστικών των εμπλουτισμένων αλεύρων με βιοενεργά συστατικά για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων αρτοποιίας.

2η Ετήσια Συνάντηση του Έργου By-Value

Η 2η ετήσια συνάντηση της ερευνητικής ομάδας του έργου «By-Value» πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 31 Ιανουαρίου 2022. Στο πλαίσιο της συνάντησης παρουσιάστηκε η μέχρι τώρα επιστημονική πρόοδος ανά ενότητα εργασίας του έργου, συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα και δόθηκαν οδηγίες σχετικά με τα διαχειριστικά θέματα του έργου.

Δημοσίευση ερευνητικής εργασίας στο επιστημονικό περιοδικό Antioxidants

Η ερευνητική ομάδα του έργου δημοσίευσε ερευνητική εργασία στο επιστημονικό περιοδικό Antioxidants (https://doi.org/10.3390/antiox10122016). Τίτλος εργασίας:  LC-MS Identification and Quantification of Phenolic Compounds in Solid Residues from the Essential Oil Industry Συγγραφείς: Irakli, M.; Skendi, A.; Bouloumpasi, E.; Chatzopoulou, P.; Biliaderis, C.G.

Συμμετοχή της ερευνητικής ομάδας του ΙΓΒ&ΦΠ στο 18th Euro Fed Lipid Congress

Η ερευνητική ομάδα του ΙΓΒ&ΦΠ συμμετείχε με αναρτημένη εργασία στο 18th Euro Fed Lipid Congress που διοργανώθηκε διαδικτυακά κατά το διάστημα 17-20 Οκτωβρίου 2021.  Τίτλος εργασίας: Modelling and optimization of ultrasound-assisted extraction of phenolic compounds from sesame cake by response surface methodology Section: Bioeconomy and Green Deal Συγγραφείς: E. Bouloumpasi, M. Irakli, C.G. Biliaderis

Συμμετοχή των μελών της ερευνητικής ομάδας στο 2nd International Electronic Conference on Foods

Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας του προγράμματος By-value συμμετείχαν με εργασία  στο The 2nd International Electronic Conference on Foods – “Future Foods and Food Technologies for a Sustainable World, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το διάστημα  15–30 Οκτωβρίου 2021. Τίτλος εργασίας: Antibacterial and Antioxidant Properties of Oregano and Rosemary Essential Oil Distillation By-Products Section: Innovative Food Additives and Ingredients Συγγραφείς: E. Bouloumpasi, M. Hatzikamari, A. Lazaridou, P. Chatzopoulou, C.G. Biliaderis, M. Irakli https://sciforum.net/paper/view/11020

Συμμετοχή της ερευνητικής ομάδας του ΙΓΒ&ΦΠ στο 12th International Conference on Instrumental Analysis

  Η ερευνητική ομάδα του ΙΓΒ&ΦΠ συμμετείχε με αναρτημένη εργασία στο 12th International Conference on Instrumental Methods of Analysis (IMA-2021) που διοργανώθηκε διαδικτυακά κατά το διάστημα 20-23 Σεπτεμβρίου 2021.  Τίτλος εργασίας: Development and validation of a LC-DAD-ESI-MS method for the determination of phenolic compounds of the solid residues from the essential oil industry. Συγγραφείς: