Τα τελευταία χρόνια, οι βιομηχανίες τροφίμων σε συνεργασία με την ερευνητική κοινότητα έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στον σχεδιασμό και παραγωγή προϊόντων που συνδυάζουν την υψηλή διατροφική αξία με τη διατήρηση της καλής σωματικής υγείας και ευεξίας των καταναλωτών, γνωστά ως «λειτουργικά τρόφιμα». Έτσι αναζητούνται εναλλακτικές φυσικές και χαμηλού κόστους πηγές τροφίμων, πλούσιες σε βιολειτουργικά συστατικά με αποδεδειγμένη βιοδραστικότητα για την ανάπτυξη λειτουργικών τροφίμων. Παράλληλα, οι σύγχρονες βιομηχανίες επικεντρώνονται στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των βιομηχανικών υποπροϊόντων τους, με την εφαρμογή κατάλληλων στρατηγικών αξιοποίησής τους, μέσω της ανάκτησης συστατικών υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Παρόλο που η μεγαλύτερη ποσότητα υπολειμμάτων της αγροδιατροφικής βιομηχανίας προέρχεται από τη μεταποίηση φρούτων και λαχανικών, η στροφή του αγρότη-επιχειρηματία σε εναλλακτικές καλλιέργειες όπως τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά (ΑΦΦ), κ.α. οδήγησε στην παραγωγή σημαντικών ποσοτήτων παραπροϊόντων της παραγωγικής διαδικασίας, ουσιαστικά απορριπτόμενων, ή υπο-χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών.
Η βιομηχανία αιθερίων ελαίων είναι μια νέα, ταχέως αναπτυσσόμενη επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, λόγω της επέκτασης της καλλιέργειας των ΑΦΦ στη χώρα και αναμένεται να σημειώσει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στα επόμενα χρόνια. Δεδομένου ότι οι ποσότητες αιθερίων ελαίων που υπάρχουν στα ΑΦΦ είναι πολύ χαμηλές, ανάλογα με το φυτικό είδος, οι ποσότητες των υλικών – υπολειμμάτων της απόσταξης που παράγονται ετησίως είναι ιδιαίτερα μεγάλες και συνήθως εναποτίθενται σε κοντινές περιοχές, προκαλώντας σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα. Από την άλλη πλευρά, τα τελευταία χρόνια γίνονται κάποιες προσπάθειες επαναφοράς της καλλιέργειας του σουσαμιού κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, αφού είναι γνωστό πως το σουσάμι και τα προϊόντα του αποτελούν τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας. Καθώς ο σπόρος του σουσαμιού χρησιμοποιείται στην αρτοποιία (ψωμί, κουλούρια, παστέλια, κ.λ.π.), στην παραγωγή ταχινιού, αλλά και χαλβά, το στερεό υπόλειμμα («πίτα») που απομένει μετά την εξαγωγή του σησαμέλαιου με ψυχρή έκθλιψη, χρησιμοποιείται κυρίως ως ζωοτροφή, ή ως λίπασμα.
Το By-Value επικεντρώνεται στην αξιοποίηση των παραπάνω υποπροϊόντων, μέσω της ανάπτυξης σύγχρονων – πράσινων μεθόδων παραλαβής και ενσωμάτωσης των ανακτώμενων βιοδραστικών ενώσεων σε καινοτόμα προϊόντα αρτοποιίας που να ικανοποιούν τις απαιτήσεις της βιομηχανίας και των καταναλωτών. Στο συγκεκριμένο έργο θα διερευνηθούν και θα βελτιστοποιηθούν μέθοδοι ξήρανσης, εκχύλισης και παραλαβής βιοδραστικών συστατικών από υποπροϊόντα της αγροδιατροφικής βιομηχανίας που δε θα επηρεάζουν τις λειτουργικές ιδιότητές τους με σκοπό την παραγωγή προϊόντων αρτοποιίας υψηλής προστιθέμενης αξίας.
