Στερεό Υπόλειμμα Απόσταξης Αιθερίων Ελαίων

Κατά τη διαδικασία της ατμο-απόσταξης των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών (ΑΦΦ) για την παραγωγή αιθέριου ελαίου, τεράστιες ποσότητες βιομάζας παράγονται ως υποπροϊόν, το οποίο παραμένει αχρησιμοποίητο. Υπολογίζεται ότι 100 κιλά στερεών υπολειμμάτων παράγονται ανά 1 kg αιθερίου ελαίου. Τα υποπροϊόντα μπορούν να θεωρηθούν ως πολύτιμο υλικό για διαφορετικές χρήσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας.

 

Χρήσεις – Αξιοποίηση

Δεδομένου ότι τα στερεά υπολείμματα είναι απαλλαγμένα από πτητικές ενώσεις, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία τροφίμων και ζωοτροφών. Η σωστή διαχείριση της υπολειμματικής βιομάζας των ΑΦΦ θα μπορούσε, λοιπόν, να μετατρέψει το χαμηλού κόστους υποπροϊόν, σε ένα προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας με πολλές υποσχόμενες εφαρμογές στη βιομηχανία τροφίμων.

Δεδομένης της υψηλής περιεκτικότητας των στερεών υπολειμμάτων των ΑΦΦ σε φαινολικές ενώσεις με πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία, τα φαινολικά εκχυλίσματά τους αποτελούν ελκυστικές φυσικές πηγές αντιοξειδωτικών που μπορούν να αντικαταστήσουν τα συνθετικά αντιοξειδωτικά στην παραγωγή τροφίμων, όπως για παράδειγμα στα έλαια για την προστασία τους από την οξείδωση των λιπιδίων και τη βελτίωση των οργανοληπτικών τους ιδιοτήτων, και ως αντιοξειδωτικά πρόσθετα στο κρέας.
Οι φαινολικές ενώσεις έχουν επιπρόσθετα αντιμικροβιακή και αντιμυκητιακή δράση. Ιδιαίτερα τα παράγωγα υδροξυκινναμωμικού και κινναμωμικού οξέος αναγνωρίζονται ότι επιβραδύνουν τη μικροβιακή ανάπτυξη, επομένως μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τέτοιους σκοπούς στα τρόφιμα, καθώς και στη βιομηχανία υλικών συσκευασίας. Αυτές οι δραστικές ενώσεις μπορούν να ενσωματωθούν στο υλικό συσκευασίας για να αυξήσουν την προστασία των προϊόντων διατροφής, τόσο έναντι της μικροβιακής αλλοίωσης, όσο και της οξείδωσης των συστατικών τους.

Πιθανές χρήσεις αξιοποίησης των υποπροϊόντων απόσταξης ΑΦΦ

solid residues uses
Μετάβαση στο περιεχόμενο